Premierul Benjamin Netanyahu a declanșat un proces sofisticat de inducere în eroare a publicului israelian, în primul rând asupra circumstanțelor atacurilor teroriste din 7 octombrie 2023, produse pe fondul lipsei de vigilență a serviciilor secrete israeliene, dar și în legătură cu negocierile de obținere a eliberării ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza.
Grupul islamist Hamas a luat prin surprindere Israelul prin atacurile comise pe 7 octombrie 2023 în vestul regiunii Negev, neutralizând liniile defensive israeliene pentru a comite masacre și violuri în comunități rezidențiale israeliene. În replică, Israelul a surprins grupul Hamas, prin invazia soldată cu distrugerea orașelor și satelor din Fâșia Gaza, unde au fost ucise peste 40.000 de persoane.
”Discuțiile din societatea israeliană ar trebui să se concentreze pe trei chestiuni: au fost suficiente informații despre intențiile și capabilitățile inamicului? Dacă a existat vreun avertisment, incursiunea islamiștilor ar fi putut fi blocată? Surpriza a condus la victoria inamicului?”, scrie editorialistul Aluf Benn, într-un articol publicat în cotidianul Haaretz sub titlul ”Înșelarea sofisticată de către Netanyahu a publicului israelian”.
Conform diverselor surse, agențiile secrete israeliene aveau informații detaliate despre planurile organizației islamiste Hamas, inclusiv despre antrenamentele și pregătirile pentru comiterea atacurilor. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, șeful Statului Major, Herzl Halevi, și alți oficiali militari îl avertizaseră pe Benjamin Netanyahu despre riscurile unui război. Avertizaseră că „ruptura internă” cauzată de problemele de legitimitate ale Guvernului israelian, pe fondul protestelor, încurajau Iranul și aliații din cadrul ”cercului de foc” din jurul Israelului să exploateze vulnerabilitățile.
”Însă Netanyahu a ignorat avertismentele, calificându-le manevre ale adversarilor săi politici”, notează editorialistul.
După atacurile teroriste din octombrie 2023, disputele din Israel au început să se concentreze asupra acordului pentru eliberarea ostaticilor, care ar include armistițiu cu Hamas și schimb de ”prizonieri”.
”Netanyahu respinge un astfel de acord. Nu este clar când a decis să îl respingă, dacă a fost de la început sau dacă această poziție a fost dezvoltată gradual. Netanyahu a declanșat o fraudare sofisticată a publicului din Israel și a mediatorilor – SUA, Egipt și Qatar -, acționând prin negocieri în sensul unui acord, dar, în același timp, slăbind mișcarea de protest și motivațiile negocierilor”, concluzionează editorialistul Aluf Benn.
Foto: Shutterstock
Citește și: